joi, 4 noiembrie 2010

Despre mobila ...

Asa cum stim, omul este o specie in continua evolutie. In momentul de fata, aceasta evolutie isi spune cuvantul prin dezvoltare tehnologica. Factorul cel mai important in aceasta caracteristica a omului o reprezinta confortul. Toata aceasta evolutie exista pur si simplu din dorinta excesiva a omului pentru un grad cat mai ridicat de confort.
Obiectele de mobilier apar in istoria omenirii inca din cele mai vechi timpuri, fie ca e vorba de o masa din piatra si butuci din lemn in loc de scaun, sau o scorbura intr-un copac folosita pentru depozitarea diverselor obiecte, omul in permanenta a fost dependent de mobilier, pentru ca ne ofera un anume grad de confort. Mobilierul este practic cea mai veche metoda folosita pentru a acoperi aceasta nevoie.
Odata cu trecerea timpului, a fost nevoie de mai mult de atat, dependenta necesitand o permanenta prezenta a mobilierului in jurul omului, simtul esteticului fiind o alta caracteristica a noastra, a trebuit imbinarea acestora pentru o acoperire mai larga a nevoilor noastre. Astfel, au inceput sa apara diverse stiluri ce caracterizeaza diverse epoci prin care omenirea a trecut.
In momentul de fata, subtem sub influenta stilului electric, a carui carcteristica de baza o reprezinta imbinarea stilurilor perindate de-a lungul istoriei. Prin aceasta modalitate incercam sa readucem la viata anumite momente interesante ale istoriei, inconjurate de misterul trecerii anilor.


Printre cele mai importante stiluri a caror caracteristici le simtim, enumeram:

- Stilul Biedermeier - aparut in Germania de la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX, este caracterizat prin orientarea catre comoditate.


- Stilul Ludovic al XV-lea - denumit si stilul Rococo, a aparut in Franta secolului XVIII, fiind caracterizat prin tendinta catre eleganta, piesele sunt impodobite cu diverse decoratiuni, oferind un adevarat joc al complexitatii.


- Stilul Jungendstil - aparut in Germania in secolul XIX, este caracterizat prin abundenta curbelor, geometria isi pune amprenta in creatiile de mobilier, imbinata cu motive florale.


- Stilul Empire - acest stil apare in perioada clasicismului, avand mari influente egiptene. Piesele de mobilier sunt impodobite cu diverse scene mitologice, trunchiuri de zeite sau dansatoare.

0 comments:

Trimiteți un comentariu